tel.: +420 220 199 483
e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Pozice v Centru: Výzkumník (částečný úvazek)
Sekce: Laboratoř environmentálních stop
Témata: Environmentální vzdělávání/vzdělávání pro udržitelný rozvoj, udržitelnost a potravinové systémy, udržitelná strava
Zapojení do běžících projektů:
Environmentální dopady městských životních stylů - PRIMUS (UK, 2017 - 2019) - člen řešitelského týmu
Vzdělání:
2006 - 2010 Environmentální vědy, University of Bristol, Velká Británie - titul Ph.D. (Doctor of Philosophy)
Zahraniční stáže a kurzy:
2017 - Kurz "Environmental Impact Assessment of Livestock Systems", organizovaný Wageningen University & Research, Holandsko
2016 - Stáž na World Food System Center na ETH Zurich - účast na: 1) Health Foodprint Workshop, Eaternity - expertní workshop; 2) Organic Foodprint Workshop, Eaternity - expertní workshop; a 3) ETH Food Systems Research Public Symposium - veřejné symposium, ETH Zurich, Švýcarsko
2016 - Kurz "Advanced LCA - Consequential Modelling, EIO LCA, iLUC and Social LCA", organizovaný Aalborg University, Dánsko
2013 - Letní škola "Sustainable Agriculture and the World Food System", organizovaná World Food System Center na ETH Zurich, Švýcarsko
Celý životopis: na profilu LinkedIn.
Publikační činnost: Orcid - Scopus - ResearcherId
Nejvýznamnější výsledky za posledních 5 let:
Kapitulčinová, D., AtKisson, A., Perdue, J., Will, M. (2018) Towards integrated sustainability in higher education – Mapping the use of the Accelerator toolset in all dimensions of university practice, Journal of Cleaner Production 172, 4367-4382, https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2017.05.050
Dlouhá, J., Henderson, L., Kapitulčinová, D., Mader, C. (2018) Sustainability-oriented higher education networks: Characteristics and achievements in the context of the UN DESD. Journal of Cleaner Production 172, 4263-4276, http://dx.doi.org/10.1016/j.jclepro.2017.07.239
Kapitulčinová, D. (2017) Kalkulačky environmentálních stop jídla ve vzdělávání a představení Nutriční stopy jako nástroje pro podporu udržitelné spotřeby potravin. Envigogika 12 (2), DOI: https://doi.org/10.14712/18023061.553
de Kraker, J., Dlouhá, J., Macháčková Henderson, L., Kapitulčinová, D. (2017) The European Virtual Seminar on Sustainable Development as an opportunity for staff ESD competence development within university curricula, International Journal of Sustainability in Higher Education 18(5), 758-771, http://dx.doi.org/10.1108/IJSHE-03-2016-0040
Kapitulčinová, D. (2017) „Udržitelná strava”: Představení konceptu a zohlednění v současných výživových doporučeních ve světě, Výživa a potraviny 3/2017, http://www.vyzivaspol.cz/category/archiv-casopisu/
Kapitulčinová, D., Spustová, K., Nemcová, M., Petiška, E., Dlouhá, J. (2015) Analýza využívání termínu Open Educational Resources na českých vysokých školách v mezinárodním kontextu, AULA 23 (2): 29-48.
Dlouhá, J., Petiška, E., Dlouhý, J., Kapitulčinová, D. (2015) Možnosti a rizika využití otevřených vzdělávacích zdrojů v environmentálních oborech na vysokoškolské úrovni v ČR: kritéria pro posouzení kvality, Envigogika 10 (4), DOI: 10.14712/18023061.503, http://www.envigogika.cuni.cz/index.php/Envigogika/article/view/503
UE4SD (2015) Leading Practice Publication: Professional development of university educators on Education for Sustainable Development in European countries. Editors: Kapitulčinová, D., Dlouhá, J., Ryan, A., Dlouhý, J., Barton, A., Mader, M., Tilbury, D., Mulà, I., Benayas, J., Alba, D., Mader, C., Michelsen, G., Vintar Mally, K. Charles University in Prague, Prague, 136 pp., http://en.unesco.org/esd-repo/660/
Dlouhá, J., Barton, A., Dlouhý, J., Kapitulčinová, D. (2014) Mapping opportunities for developing Education for Sustainable Development (ESD) competences: Region East, UE4SD Project Report
uspořádání konference (hlavní koordinátor): Copernicus Alliance Conference - Education for Sustainability: Building Capacity in Higher Education (2014), Prague
Propagace vědy směrem k veřejnosti:
Blog: http://udrzitelnastrava.cz/
Kalkulačka Nutriční stopy: https://www.nutristopa.cz/
Popularizační článek pro iniciativu Vím, co jím a piju, březen 2018: https://bit.ly/2H5Q2r3
Rozhovor pro online magazín zenydivky.cz, březen 2018: https://bit.ly/2ETJ1rA
Rozhovor pro online časopis Univerzity Karlovy iFORUM, duben 2018: https://iforum.cuni.cz/IFORUM-16349.html
Rozhovor pro DVTV, duben 2018: https://bit.ly/2HJlY9m